Οδηγός για Μαθητές/τριες

Αυτός ο οδηγός απευθύνεται στις μαθήτριες και τους μαθητές του MathAidGreece. Έχει σκοπό να σε βοηθήσει να προσαρμοστείς ευκολότερα στο τρόπο υποβολής και διαχείρισης των γρα­πτών εργασιών μέσω του Moodle. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεση σου ώστε να σου λύσουμε οποιαδήποτε απορία. Για οποιαδήποτε απορία έχεις μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στο info {@} mathaidgreece {dot} com ή ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

Το κείμενο αυτό θα συνεχίσει να ανανεώνεται στη διάρκεια του έτους καθώς θα λαμβάνουμε νέα ερωτήματα.

Τι είναι το Moodle;

Είναι η υπηρεσία ανάρτησης και διαχείρισης των γραπτών εργασιών που χρησιμο­ποιεί το MathAidGreece. Όλες οι γραπτές εργασίες θα υποβάλλονται από τους μαθητές προς την ομάδα του MathAidGreece μέσω του Moodle.

Μπορώ να στείλω την εργασία μου με email αντί να χρησιμοποιή­σω το Moodle;

Όχι.

Ακόμα κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή με δυσκολεύει το Moodle δεν θα μπο­ρούσε να γίνει μια εξαίρεση και να στείλω μια εργασία μέσω email;

Όχι.

Που θα βρω το Moodle;

Εδώ: http://www.mathaidgreece.com/moodle . Αφού μπεις στην αρχική σελίδα θα σου ζητηθεί να ει­σάγεις το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που σου έχει δοθεί.

Που θα βρεθώ μετά;

Θα βρεθείς στον προσωπικό σου χώρο. Στο χώρο αυτό το πρώτο που θα δεις είναι η σύνοψη με τα μαθήματα που έχεις επιλέξει να παρακολουθήσεις κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Κάθε μάθημα έχει τον δικό του χώρο με διάφορες πληροφορίες, αρχεία, φακέλους κλπ.

Μου φαίνεται λίγο πολύπλοκο. Έχει πολλά menu και επιλογές.

Ναι, γιατί έχει πολλές δυνατότητες. Την πρώτη φορά που θα βρεθείς εκεί θα προτείναμε να περιηγηθείς στο χώρο για να καταλάβεις καλά πώς λειτουργεί. Θα προτείναμε όμως επίσης να ξεκινήσεις από την επιλογή «Ρυθμίσεις του Προφίλ» (κάτω αρι­στερά).

Τι να κάνω εκεί;

Καταρχήν να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου. Μπορείς να προσθέσεις μια σύντομη περιγραφή για τον εαυτό σου («Περιγραφή»), να ανεβάσεις μια φωτογραφία («Τρέ- χουσα Φωτογραφία»), να συμπληρώσεις τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σου - αν έ­χεις («Ιστοσελίδα») και να συμπληρώσεις επίσης, αν το επιθυμείς, τα πεδία με τα στοιχεία επικοινωνίας σου.

Τις άλλες ρυθμίσεις μπορείς να τις αφήσεις ως έχουν.

Όταν τελειώσεις πάτησε το κουμπί «Επεξεργασία του Προφίλ» στο τέλος της σελί­δας. Θα μεταφερθείς στο συμπληρωμένο πλέον Προφίλ σου.

Τι άλλο είναι χρήσιμο;

Όλα είναι χρήσιμα αλλά εδώ θα επισημάνουμε τα σημαντικότερα. Αφού συνδεθείς στο εκάστοτε μάθημα θα μπορείς να δεις πάνω αριστερά τους Συνδεδεμένους Χρήστες στο συγκεκριμένο μάθημα - αλλά μόνο του τμήματός σου. Μπορείς να δεις εάν υπάρχουν άλλοι συμμαθητές σου που βρίσκονται συνδεδεμένοι την ίδια ώρα με σένα στο Moodle ή ακόμα και ο καθηγητής σου. Είναι μια καλή ευκαιρία να του στείλεις κάποιο μήνυμα μέσω του Moodle.

Όμως εμένα με ενδιαφέρουν κυρίως οι Γραπτές Εργασίες!

Θα βρεις τα πάντα που έχουν σχέση με τις γραπτές εργασίες εδώ. Δηλαδή:

 • Την εκφώνηση της Γραπτής Εργασίας
 • Την πλατφόρμα υποβολής των Γραπτών Εργασιών
 • Τα σχόλια που θα στείλεις στην ομάδα του MathAidGreece (αν θέλεις) μαζί με την εργασία που θα υποβάλλεις
 • Τις διορθωμένες εργασίες και τα σχόλια από τους καθηγητές σου
 • Τον βαθμό!

Δηλαδή θα βρίσκω εδώ και την εκφώνηση της εργασίας;

Ναι. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεις και ένα ενημερωτικό email για την ανάρτηση της εκφώνησης της εκάστοτε Γραπτής Εργασίας, εντός 24ώρου. Το ενημερωτικό email θα το λαμβάνεις για οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση από τον portal office (π.χ. έναρξη περιόδου υποβολής εργασιών, ενδεικτική απάντηση εργασίας, κλπ.)

Και μόνο εδώ θα μπορώ να την υποβάλλω;

Ναι.

Πώς;

Μετά το μαθήμα κατά το οποίο η ομάδα του MathAidGreece θα συζητήσει μαζί σας την εκάστοτε εργασία θα εμφανιστεί η δυνατότητα υποβολής της εργασίας. Θα σου σταλεί τότε αυτόματη ειδο­ποίηση από το σύστημα ότι έχει ανοίξει το Moodle και είναι έτοιμο πλέον να δεχτεί την εργασία σου.

Αφού λοιπόν μπεις στο Moodle και πας στο χώρο της εργασίας που σ’ ενδιαφέρει, θα πατήσεις τον σύνδεσμο «Υποβολή 1ης Γραπτής Εργασίας» (2ης, 3ης, κλπ.).

Αφού διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες μπορείς μετά να ανεβάσεις την εργασία σου.

Αλλά πριν...

Τι;

Θα πρέπει να ξέρεις τα εξής:

 • Μπορείς να υποβάλλεις μέχρι 3 το πολύ αρχεία μεγέθους 5MB το κάθε ένα. Είναι όμως καλύτερο να υποβάλλεις ένα μόνο αρχείο που να περιέχει τις λύσεις σου.
 • Μπορείς να προσθέσεις στις Σημειώσεις ένα μήνυμα που απευθύνεται στον καθηγητή σου και έχει σχέση με την εργασία σου.
 • Δεν μπορείς να υποβάλλεις την εργασία σου καθυστερημένα, μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας. Με το πέρας της διορίας η δυνατότητα υποβολής κλείνει οριστικά.

Ωραία, τελείωσα την εργασία μου και είμαι έτοιμος να την υποβάλλω.

Όχι ακόμα - μην βιάζεσαι!

 • Καταρχήν θα πρέπει η εργασία να υποβληθεί σε αρχείο PDF, .doc, .docx , .rtf.
 • Μην υποβάλλεις εργασία σε μορφή σε “open document text” (.odt). Να αποφύγεις επίσης συμπιεσμένα αρχεία τύπου .rar και .zip. Είναι πιθανό τα μέλη της ομάδας του MathAidGreece να μην έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για αποσυμπίεση των αρ­χείων.
 • Τα αρχείο που θα υποβάλλεις θα πρέπει να έχει ως file name το όνομά σου στα λατινικά. Π.χ. εγώ που ονομάζομαι Χαρδαλούπας Γιάννης θα στείλω το αρ­χείο chardaloupas.doc
 • Μην χρησιμοποιείς ελληνικούς χαρακτήρες και άλλα περίεργα σύμβολα όπως #@%*+<sup< a="">>Λ κλπ.
 • Μην δίνεις τεράστια ονόματα στα αρχεία σου. Αν είναι δυνατόν περιορίσου στα 8-10 γράμματα με λατινικούς χαρακτήρες.
 • Για παράδειγμα το αρχείο κυριεκαθηγητάαυτήειναιηπρώτημουεργασία©^οο μάλλον δεν θα μπορεί καν να αναρτηθεί στο Moodle.
 • Πρόσεξε το μέγεθος του κάθε αρχείου. Δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5MB.

 

Τώρα μπορώ να την υποβάλλω επιτέλους;

Τώρα ναι. Θα πρέπει να επιλέξεις «Φόρτωση Αρχείων», μετά «Προσθήκη» και αφού με το «Browse» ψάξεις στον υπολογιστή σου και βρεις το αρχείο που σ’ ενδιαφέρει, το επιλέγεις και πατάς: «Ανέβασμα αυτού του Αρχείου».

Εάν θέλεις να ανεβάσεις και δεύτερο αρχείο επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία.

Όταν ολοκληρώσεις το ανέβασμα των αρχείων θα μπορείς να δεις τα ονόματά τους και να ελέγξεις αν είναι τα σωστά. Αν είναι εντάξει όλα τότε πάτησε «Αποθήκευση Αλλαγών». Αν όχι πάτησε «Άκυρο». Θα πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία με με­γαλύτερη προσοχή αυτή τη φορά!

Να κάνω πρώτα μια «πρόχειρη υποβολή» (draft);

Όχι - δεν χρειάζεται. Καλύτερα να αποφύγεις αυτή τη διαδικασία. Κάνε την οριστική υποβολή μια και καλή.

Τελείωσα;

Όχι ακόμα. Όπως βλέπεις έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις μια σημείωση, αν βέ­βαια θέλεις. Πρόκειται για μήνυμα που θα λάβει ο διδάσκων. Αν χρειάζεται να τον ενημερώσεις για κάτι μπορείς να του στείλεις μια τέτοια σημείωση που θα συνοδεύ­ει την εργασία σου.

Η εργασία τώρα είναι έτοιμη να υποβληθεί οριστικά. Ρίξε μια προσεκτική ματιά στα πάντα (ονόματα αρχείων κλπ.) για να βεβαιωθείς ότι δεν έκανες κάτι λάθος! Αν εί­σαι απολύτως σίγουρος ότι τα έκανες όλα σωστά και κυρίως ανέβασες τα σωστά αρχεία τότε μόνο πάτησε «Οριστική Υποβολή - Αποστολή για Βαθμολόγηση». Αν όχι, πάτησε «Επεξεργασία Αρχείων» για να τα ξανακάνεις όλα από την αρχή.

Αν αποφάσισες να την υποβάλλεις οριστικά, το σύστημα θα σε ρωτήσει και πάλι αν είσαι σίγουρος! Θα πρέπει να πατήσεις «Συνέχεια».

Αυτό είναι το σημείο χωρίς επιστροφή! Μετά την οριστική υποβολή δεν υπάρχει κα­μία δυνατότητα διόρθωσης ή αλλαγής του κειμένου.

Πώς θα ξέρω ότι όλα πήγαν καλά;

Θα λάβεις αμέσως ένα αυτόματο ενημερωτικό email που θα κοινοποιηθεί και στον καθηγητή σου. Ο καθηγητής σου θα πρέπει να μπει και να ελέγξει ότι όλα πήγαν καλά, α­φού λάβει το μήνυμα ή τουλάχιστον μετά την καταληκτική ημερομηνία.

Κράτησε αυτό το email! Θα σου χρειαστεί ως αποδεικτό υποβολής της εργασίας!

Και μετά;

Θα περιμένεις να ανεβάσει ο καθηγητής σου τη διορθωμένη εργασία με τυχόν σχό­λια και φυσικά τον βαθμό σου. Όταν το κάνει θα λάβεις αυτόματα email που θα σε καλεί να επισκεφτείς το Moodle για να δεις τη βαθμολογία και να κατεβάσεις τη δι­ορθωμένη εργασία και τα σχόλια.

Τίποτε άλλο;

Ετοιμάσου για την επόμενη εργασία. Όπως βλέπεις το Moodle είναι απλό και ιδιαί­τερα φιλικό προς τον χρήστη.

Αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους θα λάβεις και άλλα ενημερωτικά mail για το πώς θα μπορείς να λάβεις μέρος σε διαγωνισμούς , κουιζ κλπ!

Έχω όμως και άλλα αναπάντητα ερωτήματα, θέλω διευκρινήσεις ή συμβουλές.

Στείλε μας email ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) ή ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο. Θα διαβάσουμε τις ερωτήσεις σου και ή θα σου απαντήσουμε άμεσα ή θα ανανεώσουμε αυτό το κείμενο (ή και τα δύο).

Ελπίζω να βοήθησαμε. Καλή συνέχεια!